Nagy-Britannia szigorítaná a külföldi munkavállalók szociális ellátását. A magyar uniós biztos szerint amikor a britek segélyturizmusról beszélnek, túlreagálják a problémát.

Megfelelő angol nyelvtudást kell igazolniuk ezentúl a Nagy-Britanniában munkát vállaló külföldieknek ahhoz, hogy jövedelemkiegészítő szociális támogatásokat vehessenek igénybe – közölte a brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium.
 
Az intézkedés része annak az átfogó programnak, amelyet a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció hirdetett meg a külföldi – köztük az EU-társállamokból érkező – munkavállalók szociális ellátásának szigorítására.
 
Elég a kelet-európaiakból
 
David Cameron miniszterelnök nemrég azt mondta, ideje véget vetni annak, hogy az üzemeikben dolgozók fele szakképzett kelet-európai.
 
A románok és bolgárok január elsejétől – elvileg – ugyanúgy mindenfajta engedély nélkül, szabadon dolgozhatnának Nagy-Britanniában, mint az Európai Unióhoz korábban csatlakozott kelet-közép-európaiak, köztük a magyarok. Ám ott van az „elvileg”, mivel a kormányzó Konzervatív párt néhány képviselője olyan indítványt nyújtott be, hogy őket már ne engedjék be az országba. Bár ehhez még az Uniónak is lesz egy-két szava.
 
2004-ben még úgy becsülték, hogy évente maximum 13 ezer kelet-európai érkezik majd, ennél azonban nagyságrendekkel többen, egy-másfél milliónyian telepedtek le a szigetországban az elmúlt években. A brit belpolitikában ez heves vitát váltott ki, de a média is kiveszi a részét a hangulatkeltésből. Az egyik bulvárlap nemrég ezzel a főcímmel sokkolta az embereket: azt állították, hogy telefonon megkérdezett olvasóik 98 százaléka lezárná a határokat az új migránsok előtt.

Nekiugrottak a magyar biztosnak

Ennek kapcsán Andor László magyar uniós biztos korábban azt mondta: amikor a britek segélyturizmusról beszélnek, akkor igenis túlreagálják a problémát. Az EU-ból érkező munkavállalók elutasításával Nagy Britannia azt kockáztatja, hogy rossz, undok ország lehet – mondta a magyar biztos.

Forrás: Hír24.hu

Londoni magyarok figyelem! Nyelvtudáshoz kötik a szoctámot

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..