Az elvesztés (vagy eltulajdonítás) tényét be kell jelenteni a helyi brit rendőrségen; erről jegyzőkönyvet vagy esetszámot (Crime Reference number) kapsz. A nagykövetség konzuli osztályán keresztül tudod a magyar hatóságokat értesíteni.

 

Ha személyesen nem tudod felkeresni Nagykövetséget ügyfélfogadási időben, töltsd le itt a „Jegyzőkönyv minta az útlevél elvesztéséről” A kitöltött, aláírt jegyzőkönyvvel együtt postán be tudod küldeni. Amennyiben igényt tartasz a konzul által aláírt jegyzőkönyv egy példányára, küldj egy saját nevedre megcímzett és felbélyegzett válaszborítékot is.
 
Amennyiben szükséged volna új vagy ideiglenes útlevélre a következő a teendőd.
Ha a magyar állampolgár útlevelét, személyazonosító igazolványát ellopták, az elveszett, megrongálódott,  vagy az okmány más okból utazásra nem használható, magyarországi hazatérés céljából,  ideiglenes magánútlevelet lehet igényelni a nagykövetség konzuli osztályán.
Az úti okmány érvényességi idejét a gyakorlatban az utazáshoz igazodóan állapítják meg.
Az ideiglenes magánútlevél iránti kérelmet kizárólag személyesen, ügyfélfogadási időben lehet benyújtani.
Előzetes időpont foglalási kötelezettség nincs. Az ügyintézési idő az utazás sürgőssége (például bajba jutott magyar turista utazik haza) függvényében változik.
 
1. Kitöltött és aláírt igénylőlap (itt letölthető) Az igénylőlapot a Magyarországon anyakönyvezett névre, a magyar névviselési szabályokkal összhangban, a magyar 
írásmódnak megfelelően (1. vezetéknév, 2. keresztnév) kell kitölteni és aláírni. Az aláírásnak a kijelölt kereten belül kell maradnia, ne érintkezzen a kerettel.
2. Amennyiben módodban áll, vigyél magaddal a személyazonosításra alkalmas bármilyen fényképes okmányt. Az elveszett/eltulajdonított útlevélről vagy 
személyazonosító igazolványról hivatalos jegyzőkönyvet kell kitölteni (itt), amelyhez csatold a a brit rendőrségi iratot is.
3. Két db színes igazolványkép. Fénykép készítésére a konzuli osztályon nincs mód. A fényképek hátoldalára írd rá a nevet, születés időt és helyét, édesanyád nevét. 
4. Útlevél kiállításának illetéke: Az ideiglenes magánútlevél kiállításának díja £25, ami a konzulátuson készpénzben fizethető. 
5. Akinek útlevelét, személyazonosító igazolványát eltulajdonították, vagy az elveszett, a brit rendőrségnek tett kötelező bejelentésen kívül a magyar hatóságok tájékoztatása 
céljából a nagykövetségen az erre szolgáló jegyzőkönyvet is ki kell töltenie (Töltsd le itt)
6. Annak dokumentálása, hogy az utazás sürgős. Például bajba jutott turista visszafelé útra szóló repülőjegye. FIGYELEM! Az utazást igazoló dokumentumot – repülőjegy, buszjegy, 
kompjegy – kinyomtatva kérik bemutatni, nem elegendő a telefonban szereplő visszaigazolás bemutatása!

Az ideiglenes magánútlevél Magyarországra történő belépést követően újabb külföldi utazáshoz nem használható, ahhoz a végleges útlevél vagy személyazonosító igazolvány 
szükséges. Az ideiglenes útlevelet hazaérkezést követően 5 munkanapon belül le kell adni a KEKKH Központi Okmányirodában, a körzetközponti jegyzőnél (okmányiroda) vagy jegyzőnél.
Minden Facebookos megosztást köszönünk!
Elveszett vagy ellopott útlevél és személyi igazolvány esetén mi a teendő?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..