Brit állampolgárság megszerzése és huzamos tartozkodás az Egyesült Királyságban. Magyar állampolgárok 2004. május 1-jétől korlátlan ideig az Egyesült Királyságban tartózkodhatnak, amennyiben:

a) igazolt munkaviszonyuk van, vagy 

b) igazolni tudják, hogy önfenntartók, azaz rendelkeznek annyi pénzzel, amennyiből ők és családjuk meg tud élni, s nem folyamodnak szociálpolitikai juttatásokért. A megfelelő anyagi háttér Egyesült Királyságbeli bankszámlával, vagy Egyesült Királyságbeli címre rendszeres átutalást igazoló külföldi bankszámla-kivonattal igazolható.

Alaphelyzetben tehát, ha valaki itt dolgozik vagy itt él, nem szükséges tartózkodási engedélyt kérnie, és nem kell bejelentkeznie a rendőrségen sem.
(Az Egyesült Királyságban jelenleg nincs kötelező lakcím-bejelentési kötelezettség, központi lakcímnyilvántartás, s nincs személyi igazolvány sem.)
A szabad mozgás és tartózkodás joga,  hasonlóképpen megilleti az Európai Gazdasági Térség tagállamai (European Economic Area), valamint Svájc állampolgárait es az őket kísérő vagy hozzájuk csatlakozó és harmadik ország állampolgárságával rendelkező családtagjaikat is, az alábbiak szerint:

EGT családi engedély (EEA Family Permit)

Ha Önnek, mint magyar állampolgárnak más állampolgárságú családtagja van (házastárs, illetve élettárs; 21 éven aluli, eltartott gyermek vagy unoka; szülő vagy nagyszülő), aki Önt kíséri vagy Önhöz csatlakozik, hogy együtt éljenek az Egyesült Királyságban, számára a beutazást megelőzően ún. EGT családi engedélyt kell kiváltani, amennyiben nem az alábbi országok állampolgára: az Európai Unió 27 tagországa, Norvégia, Izland, Liechtenstein, Svájc. Az EGT családi engedélyt az Egyesült Királyság legközelebbi külképviseletén ingyenesen lehet igényelni. (Az Európai Gazdasági Térség és Svájc állampolgárai ugyanis a magyar állampolgárokhoz hasonló elbánásban részesülnek.)
Regisztrációs igazolás (Registration Certificate)

12 hónap folyamatos és regisztrált tartózkodás után a magyar állampolgár regisztrációs igazolást kérhet a brit hatóságoktól, amely megerősíti az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országok – így Magyarország – állampolgárainak azon jogát, hogy az Egyesült Királyság területén huzamosabb ideig szabadon tartózkodjanak, munkát végezzenek. (Nem azonos a munkavállalói regisztrációnál kapott igazolással.)
A tartózkodás bejelentése – miként a munkavállalói regisztráció is – lényeges lehet a későbbi letelepedés (huzamos tartózkodás) feltételeinek teljesítéséhez, de akár ingatlanvásárlásnál stb. is hasznos lehet. (A korábban kiállított tartós tartózkodási engedély (residence permit) érvényessége időtartamáig egyenértékű az újabban bevezetett regisztrációs igazolással.)
A regisztrációs igazolás a brit bevándorlási hivatal honlapjáról letölthető EEA1 formanyomtatvány benyújtásával kérvényezhető. A kérelem postán beküldhető a brit belügyminisztérium illetékes irodájába:

Home Office
European Applications EEA1
PO Box 306
Dept 45
Liverpool L2 0QN

vagy benyújtható személyesen, előzetes időpont-egyeztetést követően a

Határőrizeti és Bevándorlási Hivatalban:
European Applications
UK Border Agency
Lunar House
40 Wellesley Road
Croydon CR9 2BY
Telefonszám: 0870 606 7766 (Immigration Enquiry Bureau)
Tartózkodási kártya (Residence card), családtag tartózkodási bélyeg (Family Member Residence Stamp).

Magyar állampolgárként Ön ugyancsak 12 hónap folyamatos és regisztrált munkaviszonyt követően – a tartózkodásról kiállított regisztrációs igazolás birtokában – igényelhet nem-EGT-tagországbeli családtagja számára tartózkodási kártyát (Residence Card, ld. EEA2 formanyomtatvány). Ha Ön még nem töltötte ki a 12 hónapos időszakot, ún. családtag tartózkodási bélyeget (Family Member Residence Stamp) kérhet nem-EGT-beli családtagja számára (ld. FMRS formanyomtatvány). Mindkettő előnye, hogy nem szükséges minden ki- és beutazáshoz EGT családi engedélyt kérni.

Huzamos tartózkodás (Permanent Residence)

A magyar állampolgárok és családtagjaik öt év jogszerűen és megszakítás nélkül az Egyesült Királyságban töltött idő után a huzamos tartózkodás megerősítését kérhetik a brit hatóságoktól. A jogszerűen – pl. munkavállalási engedéllyel – az EU-csatlakozás előtti időszakban itt tartózkodó magyar állampolgárok a 2004. május 1. előtti időszakot beleszámíthatják az ot évbe. A tanuló státuszban e dátumot megelőzően itt tartózkodók tanulmányi ideje ugyanakkor nem számítható be.
A huzamos tartózkodás megerősítését (confirmation of permanent residence) magyar állampolgár az EEA3 formanyomtatvány benyújtásával kérvényezheti a brit bevándorlási hivatalnál. Ehhez szükséges bizonyítani, hogy az Egyesült Királyságban legalább öt év alatt folyamatosan igazolt munkaviszonnyal rendelkezett, egyéni vállalkozóként működött, tanulmányokat folytatott vagy önfenntartóként – a megélhetéshez szükséges anyagi háttér meglétét bizonyítva – élt.
A kérelmeket – az EEA1 nyomtatvány kivételével – a brit belügyminisztérium Határügynökségéhez az alábbi címre kell beküldeni: European Applications, UK Border Agency, Lunar House, 40 Wellesley Road, Croydon CR9 2BY.

Állampolgárság (British Citizenship)

A magyar állampolgárok 5+1 év jogszerű és megszakítás nélküli, az Egyesült Királyságban töltött idő után igényelhetik a brit állampolgárságot.
A jelentkezés beadása előtt a következő feltételeknek kell megfelelni:
-18 vagy afölötti életkor
-Cselekvőképesség
A jelentkező a későbbiekben is az Egyesült Királyságban szándékozzon élni vagy továbbra is a korona szolgálatában álljon egy olyan nemzetközi szervezet munkatársaként, melynek az Egyesült Királyság is tagja, vagy egy az Egyesült Királyságban alapított cégnek vagy egyesületnek dolgozzon.
Elfogadható angol nyelvtudás
Elégséges tudással kell rendelkezni az Egyesült Királyságban való életről!
A nyelvtudást es az Egyesült Királyságbeli életről rendelkező tudást a következő módokon lehet bizonyítani:
-Elfogadható szintű nyelvtudás esetén a „Life in the UK „ vizsgát kell sikeresen teljesíteni.
-Elégséges nyelvtudás hiányában be kell iratkozni egy ESOL angol nyelv- és állampolgársági tanfolyamra, s ott legalább egy szinten sikeres vizsgát kell tenni!
Amennyiben az igénylő a fenti kettő közül bármelyiknek már korábban eleget tett a jelentkezés beadására, akkor semmi más teendője nincs, mint a jelentkezési lap 1.22-es részében kipipálni a megfelelő helyen.
Jó hírnév
Megfelelés a tartózkodási előírásoknak
Brit állampolgársággal kapcsolatosan bővebb információ kapható a www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/ weboldalon.

Forrás: Londoni Magyar Nagykövetség

Angol állampolgárság megszerzése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..